top of page
  • Writer's pictureIiro Anttonen

On tässä tullut pari reissua heitettyä, yksi Konnevedelle Hannulaan ja pari Heinävedelle. Kalastuksellisesti on ollut suuriakin vaihteluita, sillä joskus on ollut hirveää "tykitystä" ja välillä tuntuu kuin kaivoa onkisi. Lähinnä tuo kaivon onginta on osunut Hannulaan, mikä on yksi ominaispiirteitä sille paikalle. Ison kalan koskihan se on, mutta tärppiväli saattaa venyä tuskaisen pitkäksi. Profiililtaan ehkä parempi tällaiselle streamer -kalastajalle, sillä rannoilta ei pääse irti oikein missään ja parhaita reikiä ei oikein pääse tehokkaasti onkimaan pikkuperhoilla. Hannulasta kyllä hyviä kaloja saa pikkuperhoilla kun kala on ronkelilla päällä, mutta pitää tietää mitä reikää onkii. Tällä reissulla samaan aikaan sattui Koskelan veljekset, jotka muutaman paremman kalan larvoilla tavoittikin. Siinä on muuten kovia kalamiehiä isolla K:lla. Terveisiä vaan sinne suuntaan jos tätä kirjoitusta lukevat ja kireitä loppukaudelle, toivottavasti syö ja vapa niiaa kahvasti asti!

Hannulankoski


Harmittavasti pikkuperhoilla ei vaan prosentuaalisesti tuo ylössaanti ole niin kovaa kuin streamereillä, mutta mukavahan se on aina isompaa kalaa väsyttää. Kuitenkaan yli 70 kaloista ei ollut Hannulassa mitään havaintoa omalla reissulla, vaikka sieltä niitäkin on muutama tullut tänäkin kautena. Yksi näistä on ilmeisesti sama kala, jonka sain viime vuonna 75 senttisenä. Tuon kalan tunnistaa helposti siitä, että siltä puuttuu iso pala pyrstöstä. Tänä vuonna se oli mitattu kuulemani mukaan 76 senttiseksi ja kala oli ollut ilmeisesti aika huonossa kunnossa. Oli päässyt herralta paino putoamaan aika roimasta ja luultavasti kuolee jossain vaiheessa pois. Harmillista, mutta minkäs näille mahtaa. Tämä tosin sellaista tietoa, että en ole asiasta aivan varma. En ole itse tätä herrasmiestä jututtanut, joka tuon kalan on onkinut tänä vuonna.


Mitä tulee tuohon omaan reissuun niin kylläpä oli kala passiivinen. Kaverit oli edellisenä viikonloppuna olleet siellä kalassa ja oli mennyt Jukolan viestin katsomiseksi toinen lupa, sillä oli ollut niin kuollutta etteivät jaksaneet enää mennä heittämään tyhjää. Itse olen kuitenkin onnistunut joka reissu ison sieltä tavoittamaan, mutta toisinpa kävi tällä reissulla. Isoimmaksi jäi tasan 60 senttinen joka puraisi aika hervottoman kokoiseen mustaan streameriin keskellä päivää tutusta montusta ja 53 senttinen kirkas salakka imuri, joka kelpuutti salaistakin salaisemman version ahvenstreameristä. Piti tuolle kalalle vain heittää alapuolelta pitempää siivua ylävirtaan ja stripata siimaa niin kovaa, että olkapäähän teki kipeää. Noh, komeastihan tuo otti loikalla kiinni ja luulot otettiin tältä kaverilta heti alkuun pois. Mukavan kirkas ja hyväkuntoinen kala oli, vieläpä ihan evällinen yksilö.

Streamerit toimii ajoittain myös päivällä

Heinävedelle sentään kuului hyvää, oli aika laadukasta kalastusta pari lupaa vaikka ylös eivät isoimmat jaksaneet tulla. Yhdellä reissulla pääsin kuitenkin kolmen yli 60 kalan kanssa kontakteihin, josta yksi pääsi ihan haavin viereen. Siinä rantapeilissä se sitten pyörähti 360 astetta ja kulma meni yli. Senhän tietää miten siinä käy, no perhohan se lentää suusta oikein hienosti. Tämäkin tapaus vain lähinnä huvitutti ensiharmituksen jälkeen, kivahan se toki olisi näitä yli 60 kaloja ylös saada. Sitten vasta alkaa hammasta puremaan ja kiukuttamaan kun se recordi tippuu. Muutaman kerran niin on käynyt ja siitä on nähnyt painajaisiakin muutaman yön, voin sen myöntää. Vieläkin kummittelee se yksi Äyskosken veturi, joka ampui yläkoskelta ensimmäisellä syöksyllä suoraan Patolan saunan alle. Tovi sen kanssa painittiin ja kalaa aloin vetämään plaanissa haaviin niin iso tinseli päätti tökätä levään ja kala jatkoi menojaan. Siinä tovi istuttiin hiljaa kosken rannassa ja mietittiin, että miksi en muistanut noita leviä tuossa rantapenkalla. On se kalastus välillä ihanaa. Pitää muuten todeta, että on kuulunut positiivisia uutisia Tervon suunnasta Äyskoskelta. Pitää yrittää sinnekin selvitä vielä tänä kesänä pitkän tauon jälkeen. Ehkä kaikista mukavin paikka kalastaa missä olen itse onkinut.


Varsinkin Kerman kalat ovat siitä jänniä, että ainakin itsellä menee tovi kun löytää sen oikean perhon millä onkia. Voin rehellisesti myöntää, että en ole ikinä ollut mikään ekspertti sitä koskea onkimaan. Tälle kaudelle meni taas Kerman streamerit aivan uusiksi ja nyt vaikuttaisi pitkästä aikaa siltä, että streameriin nakertaa kun perho on vain oikea. Jonkun verran tuli heitettyä laskuja kunnes löytyi se oikea perho. Oli kyllä mahtavaa kalastusta kun vedät isoa streameriä pinnassa ja kala hakee käytännössä jokaisella kerralla perhon hypyn saattelemana. Ehkä eniten jäi mieleen yksi ~65 kala, joka kävi roikotetun perhon hakemassa arvokkaasti head and tail -tyyliin. Toki myönnän, että kalan mittaaminen veteen on vähän niin ja näin. Hyvä kala se oli joka tapauksessa.


Tuntuu vain olevan vähän kaikkialla näin, että kala aktivoituu ruokailemaan yllättävän myöhään. Toki ilahduttavaa on ollut huomata, että syöntipiikki on kestänyt hieman normaalia pidempään. Kalapäiväkirjaa kun tässä katselen samalla niin kaikki paremmat kalat ja syöntipiikit ovat sattuneet 23.30 - 01.30 väliselle ajalle. Harmittavasti vain tuo vedenlämpötila seilaa edestakaisin, mikä tekee kalastuksesta aika haasteellista. Joissain paikoissa jopa niinkin haasteellista, että lämpöjen tippuessa salakka painuu pois koskialueelta.

Keskiyön salakkaimuri

Sitten pitää lopuksi vielä ihmetellä tätä Hannulankosken lupamyyntiä ja koskikohtaisia sääntöjä. Hannulassahan on maanantaisin rauhoituspäivä ihan sääntöjenkin mukaan, mutta näköjään sääntöjä voi välillä laiminlyödä. Itse otin luvat tiistaille, että pääsisin onkimaan rauhoituspäivän jälkeen ja ns. korkkaamaan kosken. Noh, yllätyksenä tuli vähän itsellekin että olivat maanantaille myyneet lupia koskelle. En hirveästi asioista jaksa valittaa ja varsinkaan avautua julkisesti, mutta myönnän ihan laittaneeni sähköpostilla kyselyä asiasta. Säännöt koskee mielestäni toistakin osapuolta eikä pelkästään kalastajia. Arvata saattaa, ettei minun sähköpostiini kukaan mitään vastannut. Toivottavasti oppisivat jatkossa ajattelemaan asioita siten, että kalasto asetettaisiin etusijalle. Konnevedellähän muissa kohteissa asioita hoidetaan todella mallikkaasti, niinkin hienosti että moni paikka saisi ottaa ihan mallia. Jospa se minun sähköposti edes vähän näpäyttäisi ja tällainen toiminta loppuisi.


Hyvää juhannusta!





bottom of page