top of page
  • Writer's pictureIiro Anttonen

Ai että, heti tuli hymy huulille kun kirjoitin otsikkoon sanan surffilauta. Samalla aloin miettimään, että minkälaisia hetkiä tuo perho on aikojen saatossa minulle tarjonnut. Visuaalisesti kaunista kalastusta ja nimenomaan perholla joka on ison kalan mieleen, me like. On muuten yllättävän tehokas perho lohellekin, suosittelen joskus kokeilemaan jos ei ole vielä tullut kokeiltua. Uittotavat voivat olla vähän erilaisia paikasta riippuen, lohelle tulee käytettyä ehkä enemmän erilaisia variaatioita kun vastaavasti taimenen kalastus keskittyy käytännössä pelkästään vapaaseen uittoon. Itse olen kokenut vapaan uiton kaikista tehokkaimmaksi uittotavaksi, varsinkin isoilla surffeilla kalastettaessa ja nimenomaan taimenta.

Tässä muutama lohisurffi, jotka saavat luultavasti peliaikaa tänä kesänä Venäjällä


Sain runsaasti lisää palautetta blogistani ja on tosi mukava huomata, että tätä luettuaan ihmiset ovat saaneet erilaisia ideoita omaan kalastukseen. Iso perho kyllä pyytää ja moni on sanonutkin ettei ikinä olisi voinut kuvitella, että tuon kokoisilla perhoilla saisi kalaa. Eivätkä minun streamerit edes ole vielä niitä isoimpia. Muutama lukija oli kuitenkin sitonut itselleen isompia streamereitä ja heti saaneet isoja kaloja, aivan mahtava homma! En koe, että se on omasta kalastuksestani pois jos kirjoitan omista kokemuksista tai vaikkapa surffilaudalla kalastuksesta. Tämäkin on vain yhden tavallisen kalastajan näkökulma ja uittotapoja on varmasti muitakin. Moni muu saa enemmän kaloja ja isompia. En myöskään koe, että se on omasta kalastuksestani pois jos kerron, että mitä isompi surffilauta niin sitä isompia kaloja on tupannut tulemaan, näin oman kokemuksen perusteella. Pitää muuten ihan mainita, että uusimmalta PPK:n numerolta olisin toivonut enemmän, harmi kun ei nähty paljastuksia.


Surffilauta ja koskien peilit


Surffilaudalla aloitan kalastamaan parhaat peilit joko suoraan alapuolelta tai mielellään peilin tasolta. Sopiva etäisyys peiliin on tärkeää, koska siiman kontrolloinnin pitää olla mahdollisimman helppoa. Kontrollointi helpottaa myös vastaiskun tekemistä ja tämä onnistuu helpoiten pidemmällä vavalla. Aloitan ensisijaisesti kalastamaan peilin siten, että etukulman kalastan ensimmäisenä heittämällä perhon peilin yläpuolelle, käännän perhon pää alaspäin ja pidän heittosiiman pussilla. Näin perho saadaan valumaan virran mukana mahdollisimman luontaisesti.


Maltillisen kokoisia surffilautoja taimenelle.

Monesti peilin yläpuolelle suunnatut uitot ovat saaneet isomman kalan aktivoitumaan. Tämä voi johtua siitä, että perho saadaan valumaan kalan näkökenttään mahdollista ruokailulinjaa pitkin. Kalastuksen suhteen edetään siten, että kalastetaan tarkkaan koko peilin alue. Perholle voi heittosiiman pussilla antaa välillä hieman vauhtia, jotta perho jättää vanaa peräänsä. Pääsääntönä omassa kalastuksessa on, että aloitan tietyn paikan kalastuksen aina vapaalla uitolla. Surffihan toimii jokapaikassa eikä pelkästään peileissä, tämä nyt vain karkeana esimerkkinä. Se ei katso monestikaan jonkun kohdan virtaaman nopeutta tai syvyyttä.


Surffilauta on hyvä ja tehokas perho, jolla on helppo koluta koski nopeasti läpi ja paikantaa kaloja. Joskus kalat hyppäävät surffin perään suu kiinni ihan vain huvikseen, yrittävät varmaan sitä vähän kiusata ja ajaa tiehensä. Joskus näkee hyppyjä, jotka osuvat jopa räikeästi perhon viereen. Tänä kesänä on ollut hieman hankaluuksia kalojen tartutuksen suhteen, sekä surffeilla että muutenkin streamereillä. Toivottavasti tähän saataisiin muutos eikä menisi aivan pyrstöjen pureskeluksi tuo kalastus. Suurilla surffeilla viistättäminen ei ole minulla antanut oikein onnistumisia, kun pienemmillä se on joskus antanut hyvinkin tapahtumia. Isompia kaloja en ole ikinä viistättämällä saanut. Viistätykseen kun lisätään vielä veden pärskytys niin en ole saanut edes niitä pienempiä. Jotkut paikat antavat vastaavasti hyvin tapahtumia roikotettuun surffilautaan. Kun kalastetaan roikotetulla surffilaudalla niin kannattaa välillä nostaa perhoa vavalla ja antaa samantien taas löysää. Näin perho saadaan helposti vapaaseen ajeeseen.


Putken etuna on aina terävä koukku.

Pääsääntöisesti toimivimmat värit itsellä ovat olleet hopea sekä mattana että kirkkaana, vaalea ahven, musta ja kultainen. Profiilin puolesta tykkään eniten sellaisista solakoista surffeista, profiili ei saa mielestäni levahtaa liikaa kun surffi joutuu veteen. Monesti näkee, että surffissa oleva tinseli ikään kuin hajoaa kun perho kastuu ja perho näyttää vain isolta "kasalta" vedessä. Jos kalastetaan kovan virtaaman alueita niin toki halutaan, että surffi ei virran paineesta menetä profiiliaan. Jos pyrstö hajoaa ja riuhtoo puolelta toiselle voimakkaasti virran mukana niin omien kokemuksien perusteella kalatapahtumat myös vähenevät. Surffin tarkoituksena onkin imitoida pökkyrässä virran ajeeseen joutunutta tai loukkaantunutta pikkukalaa. Surffeissa käytän vähän karkeampaa tinseliä pyrstössä ja tykkään repiä sitä ennen koukulle tai putkelle laittoa. Kuitenkin kaikista tärkeintä surffeissa on hyvä foami, jotta se saadaan kellumaan kuin korkki. Harmikseni olen huomannut, että en enää saa mistään tuota käyttämääni 6 mm foamia, paitsi tilaamalla isompia määriä suoraan jenkeistä. Jos jollain löytyy Softiksen 6mm foamia niin sähköposti löytyy alhaalta...


Isoilla surffeilla olen tavoittanut ruokailevat kalat parhaiten. Viime kesänä pääsin heittämään isolle ruokailevalle kalalle, joka seilasi kosken loppuliu'ussa edestakaisin. Kaksi kertaa se kävi lyömässä salakoiden perässä eikä sille kelvannut minun tinselit, wmm:t eikä sen koommin mustatkaan streamerit. Ehdin jo hieman luovuttaa kunnes loppujen lopuksi se löytyi muutaman metrin päästä alapuoleltani. Tälläkin kertaa kala hyväksyi vapaassa uitossa olevan ison surffilaudan hypyn saattelemana. Näin kalan muutaman metrin päästä kokonaisuudessaan ja olihan se upeaa katsottavaa. Vapa taipui kahvaa myöten pari kertaa kun kala sukelsi suoraan pohjaan perho suussa ja sen jälkeen se irtosi. Hieno hetki se oli silti.

Nyt keskitytään täyttelemään perhorasioita Lakselvan reissua varten ja seuraamaan jokien saalisraportteja. Perjantaina olisi lähtö neljäksi päiväksi Lakselvalle ja siitä sitten kolmeksi luvaksi Neidenille. Blogissa siis luvassa pidempi tauko, mutta eiköhän tuosta reissusta jonkunlainen raportti vielä nähdä.


bottom of page