top of page
  • Writer's pictureIiro Anttonen

Tällä kirjoituksella haluaisin pitää lyhyen katsauksen välineistä, millä itse ja moni muu tuttavapiiristä kalastaa streamereillä. Monesti näkee minun mielestä aika kepoisia vehkeitä isojen perhojen heittoon, eikä ole kovinkaan mielekästä viskoa isoja "tööttejä" kun heittäminen on raskasta ja puuduttavaa. Vapojen hiilikuitu kärsii kovassa käytössä, ja varsinkin jos vitosen vehkeillä viskoo oikeasti isoja perhoja niin ei siinä kauaa mene ennen kuin hiilikuitu kuluu ja vavasta loppuu puhti. Huomaan sen jo tuosta vanhemmasta Loopista, sillä joskus heitto levähtää täysin käsiin. Nätisti kun looppi oikeaa takana ja voimavedon kanssa lähet perhoa tarjoilemaan, niin tuntuu kun vapa vain "lössähtää".


Itse olen vähän kalastuksen ja metsästyksen suhteen sellainen, että nippelitietoa ei löydy, mutta jotain perusteluja pystyn toivottavasti tekemään. Vehkeillä "ädlääminen" on varmasti kiva osa harrastusta, mutta itse en koe sitä tarpeelliseksi. Kun kerralla ostaa sellaiset työkalut millä tulee toimeen, niin mitä niitä hyviä vaihtamaan. Toki varavapoja pitää olla.

Millaisen vavan valitsen?

Jos haluaa heittää isompia streamereitä sellaisilla koskilla missä isompaa kalaa esiintyy ja sellaista haluaa siiman päähän, niin suosittelen kyllä luokituksen puolesta jo seiskan keppiä. Kutosella varmasti tulee toimeen, mutta kallistun aivan täysin seiskan puolelle. Pituutta olisi vavalla hyvä olla jotain yhdeksän ja kymmenen jalan väliltä. Itselläni on käytössä kolme kappaletta #7 10', kaksi Loopin GASSia ja yksi Guidelinen Lxi. Ehkä suosituin on 9,6' ja se on todella hyvä työkalu. Pidempi vapa helpottaa perhon uittamista ja ainakin minä olen tykästynyt noihin kymmenen jalkaisiin heittämisen puolesta sekä kalan väsytyksen suhteen. Suosittelen hankkimaan sellaisen vavan, jossa riittää tarpeeksi potkua vängätä niitä isoja kaloja ylös.


Koska kyseessä on pääsääntöisesti C&R -kalastus, niin mielestäni vehkeet pitäisi suhteuttaa jo kalastusmuodon mukaan ja väsytykset pitää mahdollisimman lyhyinä. PPK:ssa esitelty ranskalaisella tekniikalla harrastettava streamer -kalastus on johtanut siihen, että olen joskus törmännyt heitettävän 20 senttistä tinseliä #3 vavalla. Sama on väsytysten suhteen hentoisilla vehkeillä, onhan se kiva kun pääsee tuntemaan potkut ja pienetkin kalat antavat vastusta siiman päässä. Jokainen voi miettiä, että onko noissa kahdessa loppujen lopuksi mitään järkeä. Liian kärkitoimista vapaa ei kannata ostaa, sillä ominaisuudet väsytystilanteessa kärsivät.

Vavat kannattaa mitoittaa kohdekalan mukaan ja varsinkin pidemmillä reissulla on hyvä olla mukana ainakin yksi varavapa.

Millaisen kelan valitsen?

Nykyään kelat ovat jo niin keveitä, että luokitukset ovat vähän siinä ja tässä, eikä niitä tulisi tuijottaa liikaa. Minulla on esimerkiksi käytössä Waterworks Lamsonin Guru 4, jolle annetaan siimakapasiteeksi WF10 ja 250 jaardia 30lbs backingiä. Istuu kuin nakutettu tuohon seiskan vapaan eikä ole mitään tarvetta laittaa pienempää, painoltaan siis aivan passeli. Joskus kun oikeasti "iso" taimen sattuu siiman päähän, niin on mukava tiedostaa, että ei ainakaan kelalta siimat lopu ja jarru on luotettava. Kelaa hankkiessa kannattaa kysellä muilta kalamiehiltä mielipiteitä ja kokemuksia keloista, myös google on tehokas apuväline tiedon hankintaan. Lamsonin keloja voin suositella ihan käsi sydämellä. Ne on oikeasti hyviä keloja, samoin kuin Danielssonit. Nautiluksen kelat ovat hyviä työkaluja, joita saa aina silloin tällöin alennuksesta. Muista merkeistä minulla ei ole kokemuksia, varsinkaan tunnetuimmista "high-end" keloista kuten Abel ja Tibor.


Muutenkin kela on sellainen, mihin kannattaa enemmän panostaa rahallisesti siiman lisäksi, sillä nykyajan vavat ovat jo kaikki niin kehittyneitä. En millään malta uskoa, että ostamalla todella kalliin vavan saisi kalastuksesta niin paljon mielekkäämpää, että kannattaa sijoittaa ylimääräiset 700 euroa. Joku miettii nyt, että miksi sitten itse ongin noin kalliilla vavoilla. Joskus käy vain hyvä tuuri kun tarjouksia tarpeeksi kauan kärkkyy.


Lisäksi perustelen kelojen merkitystä sillä, että tykkään onkia paljon atlanttilaista yhdenkäden vehkeillä. Tämän takia haluan myös, että kela on yksinkertaisesti hyvä ja luotettava. Kaiken A ja O on luottaa omiin vehkeisiin, sekä siihen perhoon siiman päässä että kelaan ja perukkeeseen. Näin saadaan jo yliote kalaan henkisesti ja ollaan valmiita antamaan sille "turpaan", kuten omassa kalaporukoissa tätä tapahtumaa kuvataan. Isojen taimenten osalta olen huomannut, että lopputulos on yleensä hyvä kun niille näyttää heti alkuun kuka täällä käskee. Ison lohen kanssa olen vastaavaa kokeillut ja saanut monesti itse turpaan aika huolella.


Isossa kelassa on se hyvä puoli, että tarpeen tullen voi siimat vaihtaa ja laittaa kahden käden vapaan kiinni. Vaikka kela näyttää tyhjältä niin siinä on todella reilusti kuitupohjia. Tuohon on helppo vaihtaa kahden käden siimat, sillä ne siihen vielä mahtuvat.

Millainen heittosiima ja peruke?

Heittosiimaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisissa kohteissa kalastaa. Jos pääsääntöisesti ei tarvitse alaheittoa tehdä, jolloin voi ottaa pidempikartioisen siiman. Jos taas tykkää viskoa alaheitolla ja yleensäkin vedestä lähteviä, niin silloin siimassa tulisi olla jyrkempi etukartio. Siimaa valitessa olen itse ostanut aina luokkaista isomman, koska niillä on helpompi heittää isompia perhoja. Siimojen luokitusten perusteella olen myöskin kokenut, että luokkaiset siimat ovat monesti liian kevyitä.


Itselläni on käytössä kaksi siimaa, molemmat Scientific Anglerssin tuotteita (Big Fly Taper #8 ja Mastery Titan #8), ja nämä ovat jostain siltä väliltä. Soveltuu oikein mainiosti omaan kalastukseen, koska ongin myös paljon lohta enkä pääsääntöisesti kalasta sellaisissa paikoissa, joissa rannat olisivat niin puskaiset ettei takuria pääse heittämään. Hyvä siima on myös Vision Vibe 85, jota moni tuttavani käyttää. Toki näillä kaikilla siimoilla alaheitot onnistuu isommillakin perhoilla. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siiman kartiointiin, tämä toki on itsestäänselvyys jo monelle.


Sitten tullaankin perukkeeseen, joka on sellainen asia minkä kanssa ei kannata leikkiä. Jos kalastetaan streamereillä, voi 0,25 siimat jättää suosiolla kotiin. Itse kalastan yleensä 0,40 kärellä, ja puhun nyt kärestä koska moni käyttää valmiskartioituja perukkeita. Jos haluaa tehdä itselleen kalastuksen helpoksi, silloin ottaa mukaan joelle 0,33 ja 0,36 sekä 0,40 siimaa. Tällöin voi tehdä helposti kartioidun perukkeen näistä siimoista, tai vaihtoehtoisesti kalastaa tasapaksulla perukkeella. Jälkimmäistä suosin itse, sillä se on helppoa ja vaivatonta eikä perukkeen oikeamisen suhteen ole mitään eroavaisuutta. Perho on jo yksinkertaisesti niin iso, että se ei vaadi kartioitua peruketta kuten esim. pinturit. Moni varmasti miettii, että mihin noin paksuja perukkeita tarvitsee ja tämä kuulostaa liioittelulle. Yksinkertaisesti paksummalla siimalla on parempi hankauskestävyys eivätkä kivet saa sitä niin helposti poikki väsytystilanteessa. Painetta uskaltaa myös antaa huolella kalalle, enkä kertaakaan ole saanut siimoja poikki taimenen kanssa.

Hyväksi todettuja perukkeita. Trabuccoa en ikinä vaihda pois, mutta kuvasta poiketen käytän kirkasta monofiilia taimenen kalastuksessa.


Yksi hyvä tapa, mitä itsekin käytän, on laittaa Kasi -looppi 0,40 toiseen päähän ja perho kiinni jollain kestävällä lenkkisolmulla. Varsinkin hämärän aikaan oikein passeli perukkeen pituus on vavan mitta, jota voi pidentää tarpeen tullen vallitsevien olosuhteiden mukaan. Perhoja vaihtaessa peruke lyhenee eikä se aina haittaa, monesti varsin lyhyt peruke toimii yhtälailla. Muistaa vain välillä katsoa peruketta, ettei siinä ole rokamia tai tuulisolmuja.


Pitäisi joskus varsin testata alkukaudesta sitoa iso tinseli suoraan heittosiiman päähän, sillä en usko perukkeen paksuudella olevan niin suurta merkitystä, että kannattaisi perhoja uitella liian ohuilla perukkeilla. Näin vältytään katkenneilta siimoilta ja saadaan väsytysajat lyhyiksi. Yleensä ne isoimmat aina karkaa tai katkoo siimat, mutta tuon jälkimmäisen voi hyvin jättää pois käyttämällä tarpeeksi paksuja perukkeita.


Jos blogi on sinulle uusi niin käy tsekkaamassa muut kirjoitukset. Löydät minut myös instagramista nimellä streamerfisher.


bottom of page