top of page
  • Writer's pictureIiro Anttonen

Viikkoja on vierähtänyt, penkistä ei irtoa mitään. Onko kiire? Tuttu juttu. Sidontakausi pitäisi saada alkuun, mutta ei tunnu mielenkiinto riittävän. Mietit vain, että onhan tässä vielä ensi kesään aikaa. Olet oikeassa, mutta jos on paljon kiireitä niin kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.


Tuo pirullinen motivaation puute on iskenyt, siinä ne kamat on pöydällä eikä tiedä mistä edes aloittaa. Aloita sillä, että menet johonkin mukavaan verkkokauppaan ja annat itsellesi luvan tilata sidontatarvikkeita. Muista, että määrä sekä laatu ovat tilausta tehdessä tärkeitä. Mieti jotain uusia perhoja valmiiksi päässä, juuri niitä mitä haluaisit kokeilla ensi kesänä, mutta et ole vielä sitonut. Visioi, laita vaikka ideat paperille ylös.


Hienoa, iso askel on tehty. Seuraavaksi sitten tilaamaan paketti. Kun paketti on saapunut kotiin, silloin itse ainakin aloitan sitomisen. Jos ensimmäisellä kerralla takkuaa niin ei haittaa, anna sitomiselle mahdollisuus. Seuraavalla kerralla on varmasti jo mukavaa. Kun saat perhot valmiiksi, elä tee sitä virhettä, että laitat ne rasiaan. Jätä ne johonkin näkyvälle paikalle ja ihaile niitä aina silloin tällöin. Siihen asti kunnes kämppis, puoliso, isä ja äiti tai kuka tahansa kysyy, että mikä sinua vaivaa... omalla tyttöystävällä taitaa olla lehmän hermot, hän ei kyllä tulistu edes pöllyävästä marabousta. Varmaan johtuu siitä, että on Lapista kotoisin. Itselle sidonta on sellainen "henkireikä", jolla pääsee juuri sitä kiirettä pakoon. Uppoudun täysin siihen mitä teen, se on kiva tunne.

Mitä streamereitä pakkiin?

Laitan tähän näytille muutaman mallin ihan reseptin kanssa, sidontajärjestyksen mukaan. Painoahvenessa kannattaa käyttää eri variaatioita, laittaa joko enemmän kimalletta tai kokonaan mattapintaisena. Omaani menin laittamaan testimielessä ihan kumijalat, tästä mallista on kuva. Musta Roikale vastaavasti vaatii vähän erilaisia fläsiä, jokainen voi ne itse määritellä, mutta violettia olen aina pitänyt tärkeänä ko. perhoon.


Painoahven on monikäyttöinen perho ja soveltuu parhaiten ns. pocket -tyyliseen kalastukseen, hyvä perho kun pitää päästä nopeasti kuohun alle. Suosittelen myös laittamaan perhon siiman päähän kun kalastetaan kahdella streamerillä.



Kumijalkoja tämä perho ei tarvitse, tällä kertaa kyseessä oli vain villi kokeilu.

Painoahven (yksi versio):


Koukku: Sawadan Silver Fiesta #2

Silmät: keltainen lyijysilmä, pieni

Pyrstö: oranssi Angel Hair revittynä

Kierre: kulta

Runko: valkea "kimalle" dubbing, harjattuna.

Siipi: oliivi kani-zonker, raidoitettu

Kaulus: pehmeä oliivi häkilä, taakse taitettuna.

Selkä: pari siikasta riikinkukkoa

Pää: oliivi peurankarva

Yksi niistä lemppareista.

Musta Roikale (yksi versio):

Koukku: FM Pike Hook 2/0

Pyrstö: musta bucktail alle, päälle 2x kukon häkilät puolelleen (ristiin)

Runko: 1/4 eteenpäin => musta pidempi craftfur päälle, musta lyhyt bucktail alle, mieleinen fläsä päälle

2/4 eteenpäin => musta lyhyempi craftfur päälle, musta lyhyt bucktail alle, mieleinen fläsä sivuille

3/4 eteenpäin => kaksi mustaa marabouta pyöritettynä häkilänä, sivuille violetti fläsä 2x maraboun väliin, joku mieleinen fläsä päälle

Pää: musta peurankarva

Huom. Tässä perhossa runkoa ei tarvitse dubata, toki voit tehdä sen jos haluat. Omiin perhoihini en ole myöskään lisännyt erillistä kurkkua. Voihan sinne laittaa esim. punaista jos siltä tuntuu. En ole kokenut itse tarpeelliseksi.


Loppujen lopuksi rasiaan ei kauhean montaa erilaista streameriä tarvitse. Kannattaa kuitenkin olla perusmallit kunnossa kaikista jäljiteltävistä pikkukaloista. Toki jos kalastat pelkästään jollain tietyllä koskella tai reitillä, silloin eri ominaisuudet, värit ja mallit streamereissä voivat korostua. Alla on kuva perhoista, jotka sidoin nyt viikonlopun aikana. Siinä on JPN -salakan muunnosta, märkää Mustaa Roikaletta, painoahvenia sekä ahventinseleitä. Tuohon lisäksi vielä hopeisia tinseleitä, jokunen surffilauta ja muutama täsmäperho. Sittenpä ei paljoa muuta edes tarvita, tai jos sitoo niin jää luultavasti uittamatta.


Kohta on kulunut puolisen vuotta kun ensimmäisen kirjoituksena tänne nettiin laitoin. Tänä aikana reilut 11200 ihmistä on käynyt tekstejä lukemassa ja keskimääräinen vierailuaika sivuilla on ollut peräti reilut 6 minuuttia. Kiitos lukijoille, eiköhän me saada tekstiä aikaiseksi myös vuonna 2018. Mutta se siitä, oikein hyvää isänpäivää kaikille isukeille ja sitokaahan perhoja (streamereitä) !


bottom of page