top of page
  • Writer's pictureIiro Anttonen

Ajattelin kirjoittaa pienen päivityksen sidontaan liittyen ja esitellä yhden tavan tehdä streamereille vähän erilaisen rungon. Olen myös huomannut, että somen puolella keskustellaan ajoittain puppelipään tekemisestä niin laitan tänne yhden hyvän vinkin niiden tekemiseen. Esitellään nyt samalla muutama luomus, jota tulee ensi suvena koeajettua lohiperhojen osalta.


Viime aikoina on tullut sidottua vähän vähemmän perhoja, mutta jotain kuitenkin. Lohiperhojen puolella halusin kokeilla jotain uutta ja vaihtaa vähän tyyliä perhojen suhteen. Omat lohiperhot sidon yleensä katsomatta reseptejä, sama pätee taimenperhojen puolella. Toki vanhat tutut ja toimivaksi todetut kulkevat aina rasiassa mukana, mutta on mukava koeajaa uusia perhoja ja hakea erilaisia variaatioita jo käytettävien materiaalien suhteen. Värimaailmat kohtaavat useasti toimiviksi todettujen perhojen kanssa, mutta varsinkin reseptien alkuperäisten materiaalien käyttö on jäänyt vähäiseksi. Tällä kertaa testiin valikoitui lohiperhojen osalta kumijalkoja ja koukkuina vaihdettiin sinkkujen puolelle. Viime kaudella tuli taas tiputeltua lähes poikkeuksetta kaikki kalat tuplista, joten tuskin enää teen paluuta niiden pariin. Kokeillaan nyt sitten sinkkuja ja treblejä, kirotaan jokivarressa koukkuja jos kalat putoaa. Miehessä tuskin on vikaa, vai miten se meni... (hymiö)

Itsellä on utuisella ja sadekelillä toimineet harmaan puhuvat perhot. Nämä ne vasta on henkimaailman juttuja, kuten koko lohenkalastus.



Tällaista aivopierua tällä kertaa.

Rungon rakentelu


Mennäänpäs sitten streamerin rungon rakenteluun. Jos olet vahingossa tehnyt perhon siiven siten, että sinne jää rakoja niin tällä tyylillä saat senkin korjattua. Vastaavasti saat perhoihin myös hyvää profiilia ja revitty runko auttaa tukemaan siipeä. Tällä tavoin voidaan siis vähentää sitä riskiä, että siipi takertuu koukun mutkaan kalastaessa. Ota seuraavalla kerralla pöydälle sidontaneula valmiiksi ja kokeile repiä runkoa. Tässäpä kuvat olkaa hyvä:


Revi runko auki neulalla ja tuo sitä taakse sidontalangalla.

Mikäli sidot siiven monesta eri nipusta, dubbaa matskut koukulle aina jokaisen nipun kiinnittämisen jälkeen. Voit dubata runsaasti eteenpäin ja tämän jälkeen repiä dubbauksen auki koko matkalta. Tämän jälkeen vain uusi nippu siipeä ja sama toimenpide.

Tältä näyttää valmis perho. Runko antaa myös perhon kylkiin mukavasti väriä ja profiili on miellyttävä.


Puppelipään tekeminen


Puppeli on helppo tapa tehdä perholle pää. Jos esimerkiksi keltaisiin spuddlereihin et osaa / viitsi tehdä päätä peurasta niin siihen voi aivan hyvin laittaa esimerkiksi harmaasta antronista pään tällä tekniikalla. Monesti sidonnassa tulee käytettyä paksuja lankoja (6/0, yleensä vähintään 8/0) ja siipeä tukevia kierroksia tulee tehtyä liikaa. Esittelyperhot ja tauluperhot erikseen, kalastusperhot pitää sitoa kestäviksi. Joskus peuralle ei meinaa jäädä tarpeeksi tilaa päähän ja antronilla saadaan sekin mörkö hienosti piiloon. Puppelipään voit tehdä perhoosi vaikka tällä tavoin:


Revi antronia useaan otteeseen kun olet sitä pussista ottanut. Lopputuloksen pitäisi näyttää tältä.

Tämän jälkeen asettele se sidontalangalle näin.

Lopuksi taita puolet yhteen ja kiinnitä antroni perhon päähän.


Voit joko pyörittää antronin koko koukun ympäri tai vain sen yläpuolelle. Laita sidontalangalla perhon pää lukkoon viemällä sitä taaksepäin. Jos asetat antronin koko koukun ympärille niin leikkaa se alapuolelta saksilla.


Jos haluat, että antroni tekee profiilia koko perhon ympäri, niin jätä sakset käyttämättä. Tässä perhossa halusin saada enemmän punaista runkoa esille.

Revi lopuksi perhon pää sidontaneulalla auki, voit näin asetella sitä mieluisaan muotoon ja siitä tulee siistimpi.

Suosittelen käyttämään tämän kaltaista antronia eikä sitä paksua ja karkeaa tavaraa. Ainakin omaan silmään päät ovat hienompia, toki itse tuomari on jossain siellä kosken montussa.


Sellaista tällä kertaa. Otahan seurantaan "streamerfisher" jos olet Instagramissa, lisäilen ainakin perhojen kuvia pitkin talvea. Hyvää uutta vuotta vain kaikilla lukijoille, toivottavasti vuosi 2018 tuo meille kaikille hienoja kokemuksia perhokalastuksen parissa. Lopuksi vielä valmiit perhot, eiköhän noihin "piikkaa".








bottom of page