top of page
  • Writer's pictureIiro Anttonen

Kerta kun päästiin vauhtiin niin jatketaan siitä mihin jäätiin, eli esitelläänpä tekniikka millä saa tinseleihin vähän ryhtiä ja mielestäni todella kelvollisen profiilin. Tällä tavoin kun niput asettaa koukulle, niin ei ole vaaraa, että tinseli pääsee "levahtamaan" joutuessaan veteen. Varsinkin ylävirtaan kohdistetuissa heitoissa korostuu se, että perhon täytyy pitää muotonsa paremmin. Tämä toki vaatii useasti karkeamman tinselin käytön, mutta repimällä saadaan hentoisempikin tavara jäykemmäksi. Samalla tietyistä väreistä paljastuu erilaisia sävyjä. Kokemuksesta voin sanoa, että osa näistä saattaa olla aika hyviä.


Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki materiaalit eivät kestä tätä repimistä vaan ne hajoavat heti käsissä. Joihinkin perhoihin ei myöskään repiminen sovellu vaan suorempi tinseli kalastaa paremmin. Käytän itse pääsääntöisesti Larva Lacen Angel Hairia, mutta se tuntuu olevan loppu vähän joka paikasta. Pakissani on kaksi hopeista tinseliä, lametasta tehty tai tällä tavoin repimällä rakennettu. Molemmilla on aikansa ja paikkansa. Molemmilla on tullut myös hyviä kaloja. Tätä kirjottaessani mietin, että mitenkä ihmeessä saan tämän prosessin esiteltyä fiksusti pelkkien kuvien avulla. Noh, päätin kuitenkin kokeilla......eli tässäpä muutama photo:


Aloita ottamalla kuituja mielestäsi sopiva määrä suoraan pussista repimällä. Kun olet mielestäsi repinyt tarvittavan määrän, niin revi sitä vielä käsissäsi säikeiden suuntaisesti. Mitä lyhyemmäksi kuitua revit, niin samalla perhon koko pienenee.

Kun mielestäsi kuidut eivät enää repeä niin helposti, ota ne käsiesi väliin näin. Tämän jälkeen rullaa nippua kämmeniesi välissä.

Lopputuloksen kuuluisi näyttää kutakuinkin tällaiselta.

Aseta se koukulle esimerkiksi keskeltä ja laita muutama kireä lankakierros päälle. Pyrstössä laitan useasti muutaman kierroksen lankaa nipun taakse, jotta se jäisi enemmän "pystyyn".

Voit taittaa molemmat niput heti taakse tai viedä toista hieman eteenpäin sidontalangalla ja dubata väliin, ihan kuinka itse koet parhaaksi.

Nippujen väliin voit laittaa fläsää jos haluat, tai ihan oikeastaan missä vaiheessa haluat, joko ennen taittoa tai taiton jälkeen. Tässä olen laittanut helmiäistä kuidun päälle ja langalla vienyt toista nippua eteenpäin. Seuraavaksi duppaan runkoa eteenpäin, revin duppauksen auki ja taitan lopuksi toisen nipun taakse. Tämä rungon repiminen esilteltiin edellisessä kirjoituksessani. Koukkua eteenpäin mentäessä teen seuraavasta nipusta aina lyhyemmän, mikä estää siiven joutumista koukun mutkaan.

Siipi on nyt rakennettu perhoon ja tilaa on edelleen kurkulle sekä perhon päälle. Seuraavaksi sitten käytetään sidontaneulaa.

Kun koko perhon siipi on rakennettu valmiiksi, ota sidontaneula käteesi ja ala repiä siipeä auki.

Jokainen takku saa ja pitää lähteä siivestä pois. Lopuksi pyörittele siipeä vielä sormiesi välissä, että se saa pisaramaisen muodon. Samalla voit katsoa, että niput ovat "oikeassa järjestyksessä" ja siipi rakentuu oikein. Joskus se menee sellaisen myttyyn, että sitä pitää sormin nostella ja asetelle niput oikein. Ompas vaikea selittää...joka tapauksessa tämän jälkeen tee perholle kurkku ja pää. Suosittelen näihin perhoihin tekemään ihan puppelipään antronista. Tästä esitelty yksi tapa myöskin edellisessä kirjoituksessani.

Valmiit tinselit

Täytyy rehellisesti sanoa, että en tiedä onko tämä miten yleisesti käytetty tapa rakentaa siipeä ja repiikö porukka kuituja minkä verran auki sidontaneulalla. Niille, jotka eivät ole tällä tavalla vielä tinseliin siipeä rakentanut, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

Sellaista tällä kertaa, katsotaan mitä sitä seuraavaksi keksii. Voisi käydä vaikka pilkillä tässä välissä :)


bottom of page