top of page
  • Writer's pictureIiro Anttonen

Olen vähän haaveillut herkkäuintisesta ahven-streameristä painoahvenen, ahventinselin ja normaalin shinerin kaveriksi. Tarvettahan tälle tuskin on, mutta uusia perhoja on mukava kokeilla. Esimerkiksi painoahven on aivan loistava perho ruoppaukseen kun kalastetaan lyhyillä siimoilla lyijyn kanssa tai kahdella streamerillä, mutta se ei oikein sovellu muunlaiseen kalastukseen jo perhon painosta johtuen. Se ei ole sellainen perho, jota heitettäisiin pitkiä siivuja ylävirtaan ja strippailtaisiin kovaa. Tämän asian ajaa hyvin klassiset streamerit ja tinselit, mutta halusin hieman perhoon painoa, jotta perho saadaan nopeasti pinnan alle. Toisaalta kaipasin ehkä hieman realistisempaa ulkoasua, pyrkien perhon näyttämään mahdollisimman paljon itse ahvenelta. Samalla halusin säilyttää herkän uinnin rakentamalla perhoon häkiläsiiven ja löysinkin pari sopivaa Whitingin niskaa tähän tarkoitukseen.


Toisesta niskasta sidotaan sitten erilaisia salakoita, mutta tuo grizzly on kyllä väritykseltään aika upea ahven-streamereihin.


Sain Pertti Kanervalta vaihtokaupan seurauksena hänen kirjansa Huippuperhot - perhomestarin salaiset aseet, josta bongasin todella miellyttävän oloisen mallin. Kiitos vielä Pertille hienosta kirjasta, se oli ja on edelleen mukavaa luettavaa. Tässä mallissa oli valmiiksi painosilmät ja häkiläsiipi, joten en lähtenyt reseptiä muokkaamaan rajummalla kädellä. Laitoin alusiiveksi pelkän oliivin bucktailin ja sen päälle pari helmiäisfläsää. Samalla vaihdoin perhon rungon kultaiseksi ja lisäsin kuparikierteen, lähinnä Heinäveden reittiä silmällä pitäen. Perhon rungossa poikkesin hieman tavoitteestani säilyttää perho mahdollisimman realistina, mutta olihan minulla muissa malleissani jo vaaleat rungot.


Bongasin kirjan kansikuvasta samaisen ahvenen, jota pidin erittäin kalastavan näköisenä.

Kaikki perhot sidoin Mustadin L87:seen #2. Pitää tarpeen tullen vielä pienentää koukkukokoa loppukautta ajatellen, mutta katsotaan ensin kuinka perhoa riepotellaan alkukaudesta taimenten toimesta. Sidonnallisestihan perho ei ole hirveän vaikea, paitsi jos häkilä ei ole hyvää. Näihin laitoin hieman vähemmän kattolaskuisuutta kuin normaalisti klassisiin. Harmittavan vähän on vain tarjolla tuota oliivia grizzlyä, joten sitä joutuu ostamaan rajojen ulkopuolelta. Ebay:stä löytää onneksi vaikka mitä hauskaa, ja yllättävänkin edullisesti.


Minun versioni maestron perhosta:

Koukku: Mustad L87 #2

Pyrstö: oranssi kukko

Runko: kultainen tinseli, päällä litteä kupari

Alusiipi: tumma oliivi bucktail, pari helmiäis flashabouta päälle

Siipi: oliivi grizzly, päälle pari riikinkukkoa

Kurkku: oranssi kukko

Pää: hopeinen metalliketju. Oliivi antron pyöritettynä ja revittynä auki.

Ahvenparvi valmiina kesän rientoihin.


bottom of page