top of page
Search
  • Writer: Iiro Anttonen
    Iiro Anttonen
  • May 26, 2018
  • 2 min read

Tälle kesälle blogin puolelle on tulossa luultavasti enemmän koskiesittelyjä paikoista, joissa käyn nykyään tai olen aiemmin käynyt enemmälti kalassa. Tarkoituksena on nimenomaan kirjoittaa sellaisista paikoista, joissa olen kalastanut sellaisen määrään lupia, että pystyn asettumaan väittämieni taakse ja toivottavasti helpottamaan muiden kalastusta. Varsinkin sellaisten, jotka ovat ensimmäistä kertaa suuntaamassa esittelyssä olevalle koskelle. Toivonkin hienoja onnistumia ja isoja kaloja kaikille, mutta etenkin heille, sillä ensimmäiset reissut menevät helposti opetellessa. Lukijapalautteissa on pyydetty koskiesittelyjä, joten ajattelin tähän reagoida. Välttämättä en kirjoita erikseen kokonaista esittelyä, vaan reissuraportin ohella esittelen paikkoja.

Äyskoski nykypäivänä

On totta, että Äyskoskella vuodet 2010-luvun molemmin puolin olivat kalastuksellisesti aivan loistavia. Voidaan puhua jopa ylivertaisesta taimenen kalastuksesta. Muutaman vuoden takaiset kalakuolemat johtuen veden äkillisestä lämpeämisestä kuitenkin verottivat kalakantaa rajulla kädellä, mutta elpymistä on tapahtunut vuosi vuodelta enemmän ja kalastus voi olla välillä jopa hyvinkin palkitsevaa. Yli 60-senttisiä kaloja on koskessa edelleen eikä yli 70-senttinen taimen ole mikään silkka mahdottomuus. Uskon, että tälläkin kaudella sellainen tulee, kunhan vain jaksaa kalastaa tiettyjä paikkoja huolella.

Puusillalla on mukava päivystää ja seurailla kosken tapahtumia.

Kosken parhaat ottipaikat

Oman kalastukseni keskitän Äyskoskella myöhäiseen iltaan sekä yöhön/aamuun, sillä koskella päiväkalastus ei ole yleensä tehokasta. Kalat aktivoituvatkin usein todella myöhään ja koski herää yht'äkkiä eloon. Koski on todella pitkä ja siellä on erittäin paljon kalastettavaa, niin eri paikkojen sahaaminen voi olla illan aikana raskasta, mutta todella suositeltavaa. Itse aloitan kalastuksen yleensä yläkoskelta, josta siirryn puusillan alueella. Tämän jälkeen kalastan puskan edustaa ja sen kuohuja, josta valun alaspäin siirtyen pikkusaaren alapuolisiin kuohuihin. Näissä neljässä paikassa on minusta parhaat mahdollisuudet saada suuri taimen siiman päähän. Kannattaa myös kalastaa kaikki paikat molemmilta puolin jokea, sillä varsinkin yläkoski ja pitkä peili saattavat tuottaa tapahtumia enemmän toiselta puolelta kalastettuna.

Puusillan alue ja pitkä peili. Tässä peilissä majailee yleensä isoja kaloja, joten sen kalastusta ei tule ohittaa. Vasemmalla keskellä näkyy puska ja kuohut. Takana oikealla näkyy pikkusaari, jonka alapuolella on hyviä kuohuja, jotka imevät isoa kalaa.

Yläkoskella kalastus painottuu enemmän streamerkalastukseen kun vastaavasti puusillan alapuolinen alue on läpi kauden erittäin monipuolista kalastusaluetta. Keskikesän pupakalastus Äyskoskella on erittäin palkitsevaa, koska kalat kerääntyvät monesti tietyille alueille ruokailemaan juuri vesiperhosilla. Foamipupa ja Caddis on tällöin ehkä se tehokkain yhdistelmä, jos kaloja haluaa saada. Joskus pieni musta surffilauta saattaa yllättää positiivisesti. Perhoista muuten toimivat perus mallit, mutta varsinkin mustiin streamereihin kannattaa monesti sotkea hieman violettia flashabouta sekaan.

Yläkosken kuohuja.

Olen tällä kaudella kalastanut kolme iltalupaa koskella ja nimenomaan arkisin. Kalastus on loppunut monesti liian aikaiseen, sillä kalat ovat aktivoituneet vasta myöhään illalla. Seuraavan päivän työt vain sotkevat kuvioita niin, ettei voi pidempiä lupia kalastaa. Mielelläni ottaisin kalastusluvan majoituksen kanssa, sillä puitteet ovat kunnossa ja majoitus aivan kosken rannassa. Pitää suunnitella loppukautta vielä, että missä kalastaa ja milloin. Äyskoskella tulen luultavasti käymään kesäkuussa, mutta kesäkuun ensimmäinen ja kolmas viikonloppu on varattuna Heinävedelle, josta siirrytään pikkuhiljaa lohenkalastuksen pariin. Yksi lupa löytyy myös Hannulankoskelle kesäkuun puolivälin jälkeen. Varzinalle on kaikki matkat ja hotellit jo hoidettu, ja Laksille samoin. Kesä on vihdoin täällä.

Alla vielä pari alkukauden kalaa Äyskoskelta.

Pitkä peili palkitsi kalastajan.

Yläkosken komea rasvaevällinen.


 
 
 

Comentários


bottom of page