top of page
Search
  • Writer: Iiro Anttonen
    Iiro Anttonen
  • Jul 2, 2019
  • 3 min read

Sain keväällä mielenkiintoisen yhteistyötä koskevan yhteydenoton. Minua pyydettiin kirjoittamaan arvio Haldinin uudesta lasikuituvavasta (#7, 8') ja tästä hyvästä sain itselleni kyseisen vavan käyttöön. Mielestäni lasikuidut tunnetaan yleensä fiilistelyvapoina, joilla heitetään pelkkiä pintureita ja pupia, eikä niitä ole suunniteltu streamerkalastukseen tai vaikkapa lohenkalastukseen. Käytän omassa streamerkalastuksessa pelkästään seiskaluokkaisia vapoja, joten halusin itselleni seiskan vavan käyttöön, mutta kasin keppi olisi ollut myös optio. Toki siihen olisin joutunut hankkimaan uudet siimat, joten helpompi näin.


Suhtaudun hieman varovaisesti yhteistyöehdotuksiin, sillä en mielelläni kirjoita mitään arvosteluja blogiini, varsinkaan jos tarkoituksena on markkinoida tuotetta, josta en itse pidä. Tämä päätös oli onnekseni siitä helppo, että minulta toivottiin nimenomaan vain rehellinen arvio vavasta, vaikka en tykkäisi siitä ollenkaan. Täytyy kyllä hattua nostaa, että miehellä on vahva usko omiin vapoihinsa, ja syystäkin. Paljastan jo tässä vaiheessa, että vapa oli erittäin positiivinen yllätys näinkin paatuneella hiilarimiehelle.


Kasattuna vapa on hienoa suomalaista käsityötä, eikä aihion värikään nyt niin kauhea ole!

Olen päässyt nyt käyttämään vapaa toukokuun lopusta lähtien ja olen kalastanut sillä aktiivisesti yhdessä hiilikuidun kanssa. Siimoina olen käyttänyt Loopin Evotec 85:sta sekä Scientific Anglersin BFT:tä, molempia yliluokkaisena. Kokeilin testimielessä myös heittää Airflon 40+ sniperia kasiluokkaisena, joka on minun vanhemmille Loopin #7 GASS hiilikuituvavoille liian raskas siima. Vapa jaksoi nostaa moitteettomasti siiman vedestä ja ampua sen pihalle, eikä se tuntunut takaheitossakaan liian raskaalle. Mielenkiintoista, jopa ällistyin.


Vapa on siitä mielenkiintoinen, että se ei ensikosketuksella tunnu varsinaisesti lasikuidulle. Aihio on varsin nopea ja siinä on erittäin paljon voimaa, mikä mahdollistaa myös raskaiden perhojen heiton ja pitkät siimapituudet kalastuksessa. Vaikka vapa on lyhyt, niin siiman kontrollointi on suhtkoht vaivatonta. Toki tietyissä tilanteissa perhon uittaminen saattaa kärsiä, varsinkin jos halutaan vähän pidemmillä siimapituuksilla kalastaa tiettyjä alueita käyttäen hyväksi tiettyjä uittolinjoja. Heittäminen on itsessään todella vaivatonta, sillä vapa kyllä heittää siiman kuin siiman pihalle, myöskin niillä isoilla perhoilla. Ainoa suurin eroavaisuus on vedestä lähtevissä heitoissa ja nimenomaan isommilla perhoilla, sillä pitkillä siimapituuksilla siiman nostaminen vedestä ja sen ampuminen on hiilikuituvapaan verrattuna hieman haastavaa. Sama koskee tilanteita, joissa joutuu käyttämään paljon lyijyä perhon edessä. Tässä hiilikuitu on parempi, mutta...


Lasikuituvapa pääsee mielestäni varsinaiseen elementtiinsä kalojen kanssa. Tyvestä asti taipuva aihio laittaa kalastajan tuntemaan kaikki kalan potkut virallisesti pitkin käsivartta. On erittäin nautinnollista väsyttää kalaa lasikuidulla ja mielestäni siihen jää tavallaan myös koukkuun. Se tuo sitä jotain tiettyä särmää omaan kalastukseen. Toisekseen lasikuidun aihion toiminta vastaavasti pitää huolen siitä, että kalat pysyvät paremmin kiinni. Voisin kuvitella, että varsinkin tittipitoisilla lohijoilla lasikuidulla pinturin heittäminen olisi erittäin nautinnollista. Taidan kokeilla seuraavalla kerralla. Olen monen monta kalaa jo kyseisellä vavalla saanut, mutta yhtään en ole vielä onnistunut puottamaan (kop kop, koputtaa puuta). Vavalla on kepitetty tälle kesää jo parempiakin kaloja (mm. 66cm ja 64cm), eikä ongelmia ole ollut niiden kanssa, päinvastoin. Jos loppukesät eivät menisi itsellä aina pääsääntöisesti lohikalassa, niin voisin kuvitella hommaavani itselle vastaavan vavan 5-luokkaisena, nimenomaan pupa- ja pinturikalastukseen.

Vapa pääsee virallisesti loistamaan kalojen kanssa. Tässä 64 senttinen Siikakosken taimen, joka päätti hotkaista minun isohkon tinselin.


Kiteytetään tähän lyhyesti omat plussat ja miinukset Haldinin lasikuidusta:


Plussat:

- todella monipuolinen vapa, jota ei voi "sitoa" vain yhteen kalastustapaan.

- tätä ei voi korostaa liikaa, mutta vapa on äärimmäisen miellyttävä kalan kanssa.

- nopea, mutta kokotoiminen ja syvältä taipuva aihio, joka pitää kalat hyvin kiinni.

- voimakas aihio, jolla ei ole ongelmaa käskyttää isoakaan kalaa.

- vapa jaksaa heittää todella isojakin perhoja (20cm)

- varsin kevyt verrattuna omaan seiskan hiilariin, joka tekee pitkäaikaisesta kalastuksesta vaivatonta.

- vapa mahdollistaa rymyämisen. Ei tarvitse pelätä, että vapa menisi poikki.

- lasikuitu, joka ei ole kranttu siimoille.

- heittäminen ei ole sen kummempaa kuin hiilarillakiin, eikä heiton rytmittämiseen tarvitse tehdä isoja muutoksia.

- visuaalisesti erittäin kaunis vapa, suomalaista käsityötä parhaimmillaan.

- vapaan on mahdollista valita erilaiset komponentit ja korkki.


Miinukset:

- ison perhon kääntäminen voi olla haastavaa tai sen nostaminen vedestä pidemmillä siimapituuksilla.

- ison lyijyn kanssa kalastaminen saattaa olla hankalaa, tähän käyttötarkoitukseen hiilikuitu on parempi.

- lasikuituvavat ovat tunnetusti lyhyitä, joten hankalissa paikoissa perhon uittamisessa on eroavaisuuksia.

- onko käsissäni kehittynyt lasikuitu vai onko tässä joidenkin mielestä jo liikaa samanlaisuuksia hiilikuidun kanssa?

Vavalla pärjää parempienkin kalojen kanssa, sillä siitä tuskin voima loppuu.

Kouluarvosanalla antaisin vavalle 9/10. Puuttuva piste lähtee siitä, että lasikuidulla ei yksinkertaisesti ole mahdollista saavuttaa tiettyjä hiilikuidun ominaisuuksia. Erittäin hyvä vapa on kuitenkin kyseessä, varsinkin jos tykkää nautiskella.



 
 
 

Comments


bottom of page