top of page
  • Writer's pictureIiro Anttonen

Tervetuloa blogin pariin, pitkästä aikaa.

Kevät on tuloillaan ja perhokalastajat ovat alkaneet nyt viimeistään täyttämään perhorasioitaan, toivottavasti ainakin kohta alkavaa korrisesonkia varten. Minulla meni viime syksy ulkomailla Tsekin Brnossa, ja lopullisesti palasin Suomeen tammikuussa. Sain viime viikolla kauppatieteiden maisterin paperit ja tulevaisuus on avoin, pitää miettiä vielä mitä sitä alkaisi tekemään "isona". Perhoja ei sydäntalvella sidottu ollenkaan ja lupia varailtiin ulkomailta käsin. Vaihto-opiskelu kokemuksena oli antoisa sekä hieno, ja jos jotain saisin tuoda mukanani Suomeen niin toisin paikallisen jääkiekko- ja pubikulttuurin. Paikalliseen perhokalastukseen en perehtynyt ollenkaan, ajattelin unohtaa kalastuksen ihan vain hetkeksi.



Tammikuussa sidoin itselleni kaikki streamerrasiat uusiksi ja siitä on muodostunut tapa, josta on hankala päästä eroon. Toisaalta nyt oli kiva sitoa pitkästä aikaa, sillä pitkä tauko auttaa monesti sidonnan suhteen. Nyt alkaa vähän jo tökkimään, mutta vielä pitäisi pikkuperhojen osalta rasioita täytellä. Ajattelin pitää ne pelkistettynä, suunnilleen näin:

1. Isot larvat, ruskea ja oliivi

2. Kuulapääpupat

3. Foamipupa

4. PT-nymfi

5. Caddis

Yllätyin jopa, että pikkuperhoja oli vaihteeksi ihan kiva sitoa.






Pienemmillä perhoilla tulee kalasteltua harvemmin, enkä viime kesänä uittanut kertaakaan esim. larvoja tai nymfejä. Siksi en tarvitse montaa mallia mukana, vain pelkästään tällaisia allroundereita. Rasiassa on vielä tilaa, mutta en ole varma saanko sitä ikinä täyteen, tai käyvätkö nämä perhot ikinä edes vedessä. Pintureilla pitäisi kalastaa huomattavasti enemmän, siitä kannan kyllä vähän huonoa omaatuntoa. Toisaalta, missä ovat olleet pupasetit? Aika hiljaista on ollut, en ole oikein sattunut sellaisiin. Kalastan myös paljon vain iltalupia ja lähden hyvissä ajoin kotiin, jolloin pupasetit voivat jäädä näkemättä ja näin ollen myös kalastamatta. Kaikki viikonlopun reissut tulee heitettyä alkukaudesta, jolloin streamerkalastus on parhaimmillaan ja koskessa on lähtökohtaisesti isoa, karkeaa kalaa.


Viime kaudelle sidoin paljon erilaisia streamereitä, mutta kauden jälkeen huomasin taas sen kylmän tosiasian, että suurin osa perhoista on jäänyt kokonaan ilman peliaikaa. Sidoin ensi kesälle pelkästään niitä perhoja, joiden tiedän saavan peliaikaa, ja mitkä tiedän toimivan hyvin. Keskinkertaisuus ei tällä kertaa riittänyt perhomallilta, jotta pääsee rasiaan. Muutamia protoja on hyvä aina olla mukana ja niitä on kiva testata. Noissa protoissa kannattaa vain soveltaa huolella, tehdä oikeasti jotain hieman erilaista. Monesti ahventinseliin pelkän siiven värin vaihtaminen hieman haaleampaa oliivin ei välttämättä tuo mitään radikaalia muutosta kalastukseen. Toki en sitä sano, etteikö sillä joskus saattaisi olla jotain merkitystä. Vai onko ratkaiseva tekijä kuitenkin se uittotyyli tai uittolinja, vai kenties perhon uittonopeus, perhon koko tai sen uintisyvyys?


Spuddlerit toimivat läpi kauden.


Pelkistin rasioita siis perhoihin, joilla olen saanut kautta aikojen hyviä onnistumisia. Samalla mietin, että haluan ahvenesta ja salakasta pari erilaista versioita, kimalteilla ja ilman. Salakkaa halusin vastaavasti todella isona ja vähän pienempänä, sekä hieman modattuna värien puolesta. Punarunkoinen salakka on monesti toiminut hyvin, joten sen halusin pitää rasiassa. Tinseliä sidoinkin nyt isona ja pienenä, mutta myös erilaisilla profiileilla. Yhden tinselimallin tein alle sentin ohuiseksi, vaikkakin perholla on mittaa n. 10 senttiä.


Viime kaudella iso tinseli toimi hyvin nimenomaan sille isolle kalalle.



Simppua jaksan jäljitellä todella harvoin, vaikka minulla on muutama toimiva versio kyseiseen perhoon. Toisessa on conari ja siipi on metsoa. Toisessa on iso pää peurankarvasta ja runkoa kartioidaan kierrezonkkerilla. Molemmat ovat erittäin hyviä perhoja, eivät vain ole olleet rasiassa useampaan vuoteen. Jotenkin yritän vain luottaa siihen, että menkööt se keltainen spuddleri vaikka simpusta hätätilanteesta. Perhojen koon suhteen olen vähän ronkeli, sillä alle kakkosen koukkuun en ole sitonut streamereitä. En ole vain kokenut sille vielä tarvetta. Pelkistetyt rasiat kaudelle 2020 sisältävät nämä perhomallit:


1. Kaksi eri mustaa

2. Isoa ja pienempää tinseliä (kulta, hopea ja ahven)

3. Kaksi eri spuddleria

4. WMM

5. Painoahven

6. Pieni ja iso surffilauta

7. Shineri


Kylmä fakta esimerkiksi viime kaudella oli se, että suurimman osan kaloista sain ahventinselillä, isolla tinselillä tai mustalla. Aika yksinkertaista kalastusta, ei tullut hirveästi perhoja vaihdettua. Kaloja tuli määrällisesti todella hyvin ja isoja oli seassa, useita yli +65 kaloja, joten perhot tuntuivat ainakin toimivan.


Reissuja tuli varattua hyvin ensi kesälle ja kauhea tuuri kävi lupien kanssa. Kaksi viikonloppua Karvionkoskea, Konnevedellä yksi viikonloppu ja Juhannus Äyskoskella. Siinä on taimenlupia varattuna tällä hetkellä ja lohikalassa ollaan taas Reisalla ja viikko menee Varzinan Cliffhangerissa. On siis tulossa taas aika kalastuksen täyteinen kesä, mikä minulle kyllä sopii vallan mainiosti. Varsinkin tuota Varzinan reissua odotan todella paljon, nyt kun vielä paikka on tuttu eikä tarvitse opetella pooleja ja spotteja uudelleen. Varsinan Cliffhangeristä kirjoitin aiemmin blogikirjoituksen. Jos kiinnostaa, suosittelen käydä lukemassa minkälainen paikka on kyseessä ja minkälaista kalastusta siellä harjoitetaan.


Täytyy vielä julkisesti kiittää Keski-Suomen perhokalastajia mielenkiinnosta minun näkemyksiä kohtaan taimenen kalastuksesta. Oli kiva käydä pitämässä luentoa streamerkalastuksesta ja samalla esitellä omaa kotikoskea, eli Äyskoskea Tervon Lohimaassa. Äyskoskella ollaan menty hienosti vuosi vuodelta eteenpäin kalakannan puolesta, joten ensi kesän kalastukselle minulla on ainakin kovat odotukset. Viime vuonna siellä oli jo hyvin isompaa kalaa ja esim. yläkoskella oli ainakin kolme eri 65-66 sentin kalaa.

Tuossa dialla on sellainen otsikko, josta voisin höpötellä useammankin tunnin. On se vain niin mukavaa touhua, ja ennen kaikkea monipuolista!

Tässä vaiheessa toivotan kaikille kivaa kevättä ja toivottavasti perhopenkeistä tulee hienoja suteja pihalle. Laitan tähän vielä kuvia perhoista, mitä on tullut sidottua tässä keväällä. Instagramissahan näitä löytyy tasasen väliajoin, jos kuvia haluaa vilkuilla niin kannattaa ottaa se seurantaan. Löytyy nimellä streamerfisher. Tämä ei ole maksettu mainos :)

Kiitos mielenkiinnosta!!

Mustarunkoinen shineri on ollut varsinkin loppukaudesta todella tehokas.

Iso surffilauta on antanut itselle isoja kaloja. Kivaa kalastusta kaikin puolin.

Musta toimii aina, mutta muitakin värejä on hyvä olla mukana. Varsinkin ahvensurffi pelastaa monesti reissun.

WMM on toiminut itsellä varsinkin Kermankoskella, josta olen saanut ko. perholla yhden elämäni hienoimmista taimenista.

On/off perhojen aatelia, joskus toimii tautisen hyvin, mutta joskus ui vastaavasti aivan rauhassa.

Tehokas ahvenjäljitelmä, mutta aivan hirvittävä sitoa.


bottom of page