top of page
  • Writer's pictureIiro Anttonen

Viime vuonna ensimmäinen partti ahvenia saapui Äyskoskelle huhtikuun puolella ja muistan, kuinka ongin kaloja puusillan alueen rantakähyistä 28.4.2020 pikkupakkasessa. Kala kiinni, haaviin ja vaparenkaiden putsaus vapautuksen jälkeen. Ulkona neljä astetta pakkasta ja kala söi kuin leipää, se oli melkoisen harvinainen ilta se. Enpä olisi arvannut päivällä kun korrikalassa olin, että illalla syö kosken puolelta. Onneksi lokit paljastivat tämän skenaarion läsnäolollaan.


Tänä vuonna tarkkaa käsitystä minulla ei siitä ole, että milloin ensimmäiset ahvenet saapuivat Äyskoskella koskialueelle. Pikkukalaa kuitenkin näkyi ensimmäisiä kertoja toukokuun 10. päivän tienoilla, joten otaksun sen tapahtuneen jossain siinä kohtaa. Toukokuun alku oli kalastuksellisesti todella haastavaa, välillä tuntui kuin kaivoa heittäisi ja illan saldo oli tärppi tai kaksi. Saattoipa hyvinkin olla niin, että vain se yksi, eikä tärpistä päästy edes väsytysvaiheeseen.

Toukokuun alun taimen, mitta venyi 63 senttiin asti. Tämä kala haki viileässä vedessä uitetun shinerin aivan pintakalvosta, mutta oli siiman päässä kylmästä kankea. Mainittakoon, että kyseessähän oli illan ainoa kalatapahtuma.


Tykkään paljon kalastaa häkiläsiipisillä alkukaudesta kun kalat ovat lähellä rantoja, ja vastaavasti elokuussa vähällä vedellä. Kesäkaudella oma kalastus shinerilla painottuu monesti aamuihin ja päiväsaikaan. Tämä mustarunkoinen on antanut monia kivoja kaloja, mm. tuon yllä olevan.


Jos voidaan puhua ns. helleviikosta, niin se tuli hyvään saumaan kalastuksen kannalta. Vedet lämpenivät nopeasti, mutta pikkukalaa ei vielä koskialueella ollut määräänsä enempää. Tämä näkyi totta kai syönnissä, sillä pikkukalan vähyys yleensä laittaa kalojen luukkuja kiinni ainakin näin streamerkalastajan näkökulmasta. Alkukauden kalastus on silti aina niin koukuttavaa, vaikkakin vesi on korkealla ja se on viileää, sekä kahluukielto tuo omat haasteensa kalastukselle. Se on aina pieni tutina perseessä kun tulvaveteen pääsee heittämään, ettei ikinä tiedä mitä sieltä polkaisee. Iso vesi imee isoa kalaa.


Kun vesi on vielä kylmää, niin kaloja löytyy eri paikoista kuin kesävedellä. Monesti kalat pitää myös kaivaa lähempää pohjaa. Tämä kuudenkympin rasvaevällinen yksilö kelpuutti perhon vasta lyijyn saattelemana.


Itselle aina ollut todella vieras väritys tämä "legendaarinen" claretti, eikä sitä ole rasiasta aiemmin löytynyt. Tälle kaudella sidoin omannäköisen version kyseisestä perhosta, ja kyllä se ainakin yhdelle kalalle kelpasi (yläpuolella).


Syöntipiikit ovat olleet yllättävän lyhyitä, parhaimpina iltoina kaloja näkyi klo 22.50 - 23.05, jonka jälkeen koski hiljeni kuin seinään. Nämä ovat niitä hetkiä kun pitäisi olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sitä kuuluisaa paikallistuntemusta. Pikkuhiljaa kun vedet ovat lämmenneet yli 10 asteen, kala on ollut paljon aktiivisempaa ja sitä löytyy paremmin kovan kuohun alta. Voidaankin puhui virallisesta kesäkalastuksesta ja ylävirtaan suunnatut heitot laittavat kaloihin aiempaa enemmän vipinää.


Mainittakoon vielä Äyskoskesta, että tämän vuoden puolella koskesta on saatu useita eri yli 60 cm kaloja. Kaikista mukavinta tässä on ollut se, että lähes poikkeuksetta isoimmat kalat ovat olleet rasvaevällisiä, mikä kertoo paljon jo kalaston nykytilasta. Vuoden 2014 helteet ja niiden tuomat kalakuolemat alkavat olla muisto vain, ja kalakanta on hienosti toipunut vuosi vuodelta. Nykyään voidaan harjoittaa taas erittäin laadukasta kalastusta, myös sitä ison kalan kalastusta.


Äyskoskella on hyvin nyt isoa kalaa. Tässä kuville pääsi haamurajan ylittävä kala, tasan 72 senttiä. Pitkästä aikaa yli 70 cm kala kotikoskesta.


Sitten seuraavaan asiaan. Suomessa, ainakaan näillä meidän koskivesillä, opaspalveluiden käyttäminen ei mielestäni ole hirveän yleistä verrattuna esim. meidän naapurimaihin. Tein hieman galluppia, josta selvisi etteivät ihmiset olleet tietoisia siitä, että Äyskoskella on edelleen opaspalvelut käytössä. Allekirjoittanut on nykyään aktiivisesti mukana Äyskosken toiminnassa myöskin oppaan muodossa, joten jos olet tulossa yksin, kaveri- tai kerhoporukan kanssa, suosittelen ainakin miettimään näiden palveluiden hyödyntämistä. Äyskoski on pitkä ja monipuolinen koski, joten siellä on paljon potentiaalisen näköistä kalastusvettä. Tämä tuo mukanaan sen haasteen, varsinkin isoa kalaa kalastettaessa, että kalastuksellisesti kannattaa miettiä valmiiksi missä tulee olla kun "primetime" iskee päälle. Tässä opas voi jeesata, sekä tietenkin perhovalinnoissa. Suosittelen ainakin tutustumaan asiaan. Toki oppailla on omatkin kalareissunsa, mutta aina kannattaa kysyä.


Kireitä siimoja tähän alkukauden streamerkalastukseen!


Komeat pilkut tällä yksilöllä. Tätä yli 60 kalaa on ollut tänä kautena kyllä hyvin koskialueella.


Tämä kala vei erävoiton, mutta hienon hyppysirkuksen se järjesti.

bottom of page