top of page
  • Writer's pictureIiro Anttonen

Tämä blogikirjoitus on tehty yhteistyössä Icross Flyfishing AB:n kanssa. Ehdotin yhteistyötä itse, sillä olin kuullut paljon hyvää tuotteesta ja lukenut Aaltosen Janin kirjoituksen Perhokalastus-lehdestä. Icross on ilmatäytteinen kajakki kalastajille, metsästäjille ja valokuvaajille. Kerron kohta, miksi mielestäni Icross avaa uusia ulottuvuuksia omaan kalastukseen. Ensiksi pohjustan hieman omia lähtökohtiani tuotteen hankkimiseen.


Ensimmäista kertaa vesillä ja sen huomaa. Vapa irrallaan miten sattuu ja penkki liian edessä (amatööri).


Joskus kamppailen tiettyjen asioiden kanssa koskikalastuksessa, asioita jotka koskevat sekä taimenen- että lohenkalastusta. Kalaa ei välttämättä tule, tai niitä karkailee tolkuttoman paljon, vettä sataa ja olosuhteet ovat huonot, viimeinen ottiperho jää pohjaan tai se on puussa kiinni, mitä näitä harmituksen aiheita nyt sitten voi olla. Kamppailut itse kullakin. Yhtenä suurimmista tuskista pidän sitä, että jokaista paikkaa ei pääse kalastamaan miten sen itse haluaa. Ulottumattomissa olevat saaret keskellä koskea, lohijoella istuminen ja hyvännäköisen vastareunan penkan tuijottaminen hyväksyen se fakta, ettei tältä rannalta pysty paikkaa kalastamaan. Korrikalastus ja liian kaukana tuikkivat taimenet, mitä isompi kala niin sitä suurempi harmitus. Kelluntarengas ei oikein kiinnosta omaan käyttötarkoitukseen, koska se on liian työläs räpylöiden kanssa ja ylipäänsä mielestäni hankala esim. siirtymiä ajatellen. Tätä lukiessa ei sitten kannata mieltänsä pahoittaa, ei näiden asioiden kanssa niin vakavasti kamppailla.


Olen nyt käyttänyt Icrossia viime kesänä muutamaan otteeseen, pääasiassa joen ylityksissä Reisaelvalla. Hommasin sen viime kesän loppupuolella, joten käyttötunteja ei yhden reissun lisäksi montaa ennättänyt kertyä. Tuotteen hankin ensisijaisesti siirtymiä varten, joita tuli tehtyä useampaan otteeseen joko itse tai kalakaverin toimesta. Järvellä Icrossia tuli testailtua joitain kertoja ja kerran käytin sitä taimenkoskella, tuolla Heinäveden suunnalla. Ajanpuuttesta johtuen käyttökerrat jäivät siis vielä harmittavan vähäiseksi.



Lohenkalastaja siirtymässä vastarannalle ison kalan toivossa


Icross-tuoteperhe kasvaa koko ajan, ja se tarjoaa erilaisia ratkaisuja kalastukseen sekä muihin aktiviteetteihin. Halusin itselleni version, jossa pystyn istumaan ja tarvittaessa kalastamaan varusteiden kanssa, tilaa siis piti olla riittävästi. Kaikista pienimmät versiot ovat myös hieman hentoisempia kulkemaan virrassa, joten uimataidottoman kannattaisi ottaa huomattavasti tukevampi versio. Siksi valitsin itselleni Icross 1610:n, jolta pystyn tarvittaessa kalastamaan myös seisaaltaan. Seisaaltaan kalastus soveltuu ehkä paremmin järvi- tai lampikalastukseen, sillä en kokenut sitä käyttäjäystävälliseksi virtaavan veden äärellä.


Kyseinen Icross-versio painaa noin 7,5 kiloa ja se on helppo kantaa jokivarressa mukana. Selkäpuolelle saa tarvittaessa kantohihnat, jotta lautan saa kätevästi selkään ja matka taittuu mukisematta. Selkään jos lautan ottaa kantoon, niin ei ainakaan väsy käsi kantaessa ja vavat on helppo kuljettaa mukana. Päädyin loppujen lopuksi ns. Deluxe pakettiin, jossa oli kasattuna valmiiksi jo kaikki tarvittava, eli penkki, pumppu, mela, erilaiset kassit sekä remmit, ja tietenkin itse Icross. Nettikauppa toimii yli Ruotsin rajojen ja sivut löytyvät myös englanniksi, joten tuotteen tilaaminen on helppoa ja toimitusaikakin kivuttoman lyhyt.



Lautta on sopivan kokoinen ja siinä on tarpeeksi yksityiskohtia. Melalle on omat pidikkeet, penkin saa tarvittaessa hyvin paikalleen ja rautalenkkeihin voi laittaa ankkurin kiinni narulla. Kävisikö vaikka pieni käsipaino ankkuriksi?



Listasin Icrossin hyvät ja huonot puolet kokemuksieni perusteella. Ensi kevään ja kesän jälkeen olen huomattavasti viisaampi tuotteen suhteen. Kuten aiemmin jo mainitsin, hankin tuotteen loppukesästä viimeiselle lohireissulle, joten taimenenkalastuksen ohessa en tuotetta juuri päässyt kokeilemaan. Ensi kevättä odotan innolla, uskoisin että korrikalastukseen tuote on kuin omiaan.


Mikä Icross 1610:ssa toimii:


+ Siirtymät ja kalastus onnistuu, eli tuote tekee sen minkä lupaa

+ Kevyt, sekä helppo kuljettaa jokivarressa mukana

+ Remmeillä lautan saa selkään kantoon

+ Istuin on mukava ja lauttaa on helppo käsitellä

+ Vavan saa hyvin kyytiin erillisen narun avulla

+ Istuimen takana on tarpeeksi tilaa ja erillinen säilytyspaikka varusteille

+ Joen ylittäminen on helppoa ja vaivatonta muilla kuin kovasti virtaavilla koskipaikoilla

+ Icrossiin saa ankkurin kiinni, joten siitä voi kalastaa paikaltaan (en ole vielä testannut)

+ Tuote mahtuu täytettynä farmariauton peräkonttiin, ei tarvitse raahata mukana jokivarressa



Mikä voisi olla paremmin:


- Hankala meloa vastavirtaan keulan muodon vuoksi

- Tukevuus seisaaltaan kalastaessa

- Hinta voi jakaa mielipiteitä



Nopea testaus ilman penkkiä kokeillakseni seisaaltaan kalastamista. Tämä oli hieman haastavaa, ja pienetkin virtaukset pyörittivät Icrossia. Paukkuliivit ovat mielestäni ehdoton varuste kun vesille lähdetään.


Kokonaisuudessa puhutaan erittäin hyvästä tuotteesta, jolla saa helpotettua omaa kalastusta huomattavasti. Varsinkin Reisalla kyseinen kapistus oli kovalla käytöllä, ja vastarannalle pääsi erittäin kätevästi varusteiden ja pitkien kahdenkäden vapojen kanssa. Vaihtoehtoisesti voi toki aina mennä autolla, mutta monesti se tarkoitti 45 minuutin ajomatkaa ja pitkää kävelyä päälle. Pahimmassa tapauksessa umpipusikossa ilman mitään polkuja. Nyt ongelma ratkaistiin alle 5 minuutissa, kamat kyytiin ja melomaan. Voisin kuvitella käyttäväni tuotetta myös sorsajahdissa ensi syksynä, tänä vuonna en käynyt sorsastamassa ollenkaan muiden kiireiden vuoksi.


Kaiken kaikkiaan kyseessä on yleishyödyllinen tuote, varsinkin jos on kamppaillut jo aiemmin samanlaisten ongelmien kanssa kuin minä. Kuten sanoin, Icross mahdollistaa paljon ja avaa uusia ulottuvuuksia omaan kalastukseen. Suosittelen tutustumaan tuotteeseen paremmin, ja kaikki tarvittava tieto löytyy täältä:





Ensi kertaan.


Muistakaa liivit!


bottom of page