top of page
  • Writer's pictureIiro Anttonen

Tämä teksti on kirjoitettu yhteistyössä RFT:n Jussin kanssa, sillä sain itselleni testiin kesälle 2021 Red Truck Dieselin 10-jalkaisen ja 7-luokkaisen demovavan. Paljon olin kuullut hyvää vavasta, joten halusin itsekin päästä vapaa kokeilemaan, ja mukava kun asia järjestyi ja saatiin vapa toden teolla koeponnistettua nyt viime kesän aikana. Tässä tarkemmat speksit vapaan: https://rftgear.com/fi/product/red-truck-diesel-7100-4/


Jos olet kiinnostunut ostamaan uuden streamervavan, tai yksikätisen lohivavan, niin suhtaudu tähän vapaan vakavasti. Kokosin tähän tekstiin omia ajatuksia vavasta, sille soveltuvista siimoista ja ylipäänsä sen ominaisuuksista.


Haluan tähän alkuun painottaa, että minulle vavat ovat vain työkaluja ja haen niiltä tiettyjä ominaisuuksia pelkästään kalastuksellisesti. Minä en siis halua kaappiini vapoja, joiden tarkoitus on vain toimittaa perhot mahdollisimman pitkälle tai tuntua käteen mahdollisimman keposille. Sanon vielä sen aivan suoraan, että en ole mestari analysoimaan aihion toimintaa tai komponenttien laatua, mutta... olen mielestäni hyvä analysoimaan vapojen sopivuutta omaan kalastukseeni.


Yleisesti ottaen mitä haen vavaltani:

- Haluan, että vapani ovat toiminnaltaan ennemmin mediumfasteja kuin liian nopeita.

- Haluan, että ne kestävät hyvin käyttöä ja rymyämistä.

- Haluan, että niistä löytyy potkua kääntää isojakin perhoja ja väsyttää isojakin kaloja.

- Haluan, että ne pitävät kalat hyvin kiinni.


Komea on vapaputki ja sen piirrokset.

Vapa kunnolla testiin


Heti alkuun koin turhautumisen hetkiä Dieselin kanssa, sillä se ei heitä ollenkaan samoja siimoja kuin minun Scotin Flex, vaan se vaatii huomattavasti raskaampaa siimaa. Olin puolannut keloille valmiiksi SA:n SBT #8 (15,6 gr) ja saman valmistajan BFT:n #8 (myös 15,6 gr), mutta molemmat siimat osoittautuivat aivan liian hentoisiksi Dieselille. Siimat ja valmistajan suositukset eivät siis osuneet ollenkaan nappiin.


Historiaa sen verran, että kyseinen vapa kehitettiin alun perin Stealheadin kalastusta silmällä pitäen, jossa raskaiden nymfilitkojen käyttö on aina ollut suosittu metodi nousukalojen narraamiseen. Siimasuositukseltaan 7100 onkin reilusti alakanttiin, mikä on näin jälkikäteen ajateltuna hyvinkin loogista, koska usein nämä Stealheadin onkimisessa käytetyt nymfilitkat painavat useita grammoja ja niissä käytetään isojakin lyijyhauleja tai pingispallon kokoisia indikaattoreita. Pääasiallinen heittotyyli tässä kalastustyylissä on muutenkin yli olan.


Siimasekoilujen takia vavan testaaminen jäi pääasiassa viime kesälle kun löysin vavalle sopivan siiman. Olisi pitänyt ymmärtää heti alkuun, että joskus on vain hyvä konsultoida ammattilaista, joten kysyin Jussilta suoraan siimasuosituksia. Jussi tarjosi hänen käyttämää ja minullakin kelalla nyt olevaa Loopin Evotec 85 (#8 ja 18,0g) ja tämä siima on varsin toimiva ratkaisu kyseiseen vapaan. Tietynlaisena perfektionistinä haluaisin kuitenkin "just eikä melkein" lopputuloksen, ja tähän päästäisiin jos pudotettaisiin grammoja vähän alas jonnekin sinne 17,5 g tietämille, uskoisin ainakin näin. Seuraavaksi ottaisin hieman pidempikartioisen ja kevyemmän siiman, johon olisi parempi tuntuma kalastaessa ja siiman ohjattavuus vedessä helpompaa. Olen aina hehkuttanut lyhyt klunssisten siimojen perään kun kalastetaan isoilla perhoilla, varsinkin jos kalastetaan paljon vedestä lähtevillä heitoilla, mutta kyllä tuo SA:n BFT on edelleen paras siima mitä minä olen heittänyt.


Vapa osoitti nopeasti ennakkoluulot oikeiksi, olihan sen pikkuveli jo kovin kehuttu perhokalastajien keskuudessa. Alkuun vapa tuntui hieman raskaalle Scottiin verrattuna ja melkoiselle heittotykille, mutta tähän tottui hyvin nopeaan. Jos jollain sattuu kaapista Flexi löytymään, niin tietävät sen ominaisuuksista, ettei se ihan tyypillinen nopea ja kankea seiska ole.


Kalastin käytännössä kaikki viime kesän luvat pelkästään Dieselillä ja olin tietyllä tavalla häkeltynyt sen kyvykkyydestä käsitellä isompiakin kaloja ja sen tarjoamasta kalastuksen vaivattomuudesta, sillä vapa totteli ja toimitti kuten halusin. Dieselissä on mukavan tasainen progressiivinen toiminta, mikä tekee vavasta vaivattoman käsitellä. Yleensä jos näitä ominaisuuksia vavalta hakee, niin väsytysominaisuudet kärsivät, mutta ei mielestäni Dieselissä. Vapa piti kesän mittaan todella hyvin kaloja kiinni, eikä vastaiskuja tarvinnut repiä takaviistoon että olkapäät repeää.


Vavasta ei lopu potku isomman kalan kanssa.


Hyödyllistä tietoa vavasta


Tiedoksi muuten vavasta kiinnostuneille, että siitä julkaistaan keväällä 2023 päivitetty versio. Jos omistat jo aiemman version, niin ei hätää, sillä Red Truckin suunnittelussa on otettu huomioon, että osat sopivat yhteen vanhempien mallien kanssa. Vavasta löytyy Fujin valmistamat komponentit ja vapa aihioineen on valmistettu Koreassa.



Mistä annan vavalle plussat:

+ hinta

+ pitää kalat hyvin kiinni (otanta on hyvä)

+ aihion kestävyys (tuli rymyttyä)

+ korkkikahva on passeli ja laadukas

+ potkuhan tästä vavasta ei lopu kesken


Mistä miinukset:

- toiminnaltaan pikkiriikkisen liian nopea omaan makuun

- holkeissa ei ole kohdistuspisteitä

- heittää vähän raskaampia siimoja kuin seiskat mihin olen tottunut

- ei ehkä se kaikista "keposin" seiska


Jos minä lähtisin hankkimaan itselleni hyvää streamervapaa, niin ottaisin kyllä tämän vakavaan harkintaan. Itse olen tykästynyt kovin tuosta Scotin Flexistä, mutta sitä ei saa enää mistään ja nykyinen alkaa olemaan aika huonossa kunnossa. Olen siirtynyt nyt päätoimiseksi Dieselin käyttäjäksi, ja hyvä niin.


Kouluarvosanalla vavalle:

9-


Suosittelen lämpimästi vapaa kaikille, ihan tästä yhteistyöstä riippumatta. Oikein mukava oksa isomman kalan kalastukseen!



Dieseli ja Kuopion Ruodon avajaisissa sidottuja streamereitä.

Kiitos henkilökunnalle kutsusta ja kiitos asiakkaille mukavista juttutuokioista!

bottom of page